Thursday, February 10, 2011

Lentile de contact saptamanale vs lentile zilnice

Incercati sa va decideti daca cumparati lentile de contact zilnice sau lentile de contact saptamanale? Daca da, trebuie sa luati in considerare cate dintre avantaje si dezavantaje.


Pretul

Un prim motiv ar fi pretul lentilelor de contact saptamanale vs zilnice. Daca acesta este un element hotarator in alegerea dvs. atunci, lentilele de contact saptamanale sunt alegerea cea mai buna deoarece costa mai putin decat lentilele zilnice. Desigur, costul exact al lentilei difera in functie de fiecare brand si tip de lentila dar, lentilele de contact zilnice sunt mai scumpe decat lentilele de contact saptamanale.
Comparatia trebuie facuta in functie de timp/durata purtarii/lentila:
o lentila saptamanala "costa" pentru purtarea de 1 zi aprox 1,2 - 1,50 lei
o lentila zilnica "costa" pentru purtarea de 1 zi aprox 4,2 - 4,50 lei

Igienic/Sanatos

Igiena si sanatatea oculara sunt o preocupare majora pentru fiecare purtator de lentile de contact. Lentilele saptamanale necesita o curatare mai riguroasa si periodica deoarece nu se poarta o singura data. Aceasta ingrijire trebuie avuta in vedere atat inainte de a introduce cat si dupa scoaterea lentilei cand trebuie sa fie pastrate corespunzator pana la urmatoarea folosire. In schimb, lentilele de contact zilnice sunt mult mai simplu de purtat deoarece nu necesita ingrijire. Se poarta o zi si dupa aceea se arunca. Optand pentru lentile de contact zilnice inseamna in primul rand faptul ca de fiecare data purtati o lentila noua si complet sterila si igienica. Aceasta alegere este cea mai potrivita pentru orice persoana ocupata, care are putin timp dar totusi nu neglijeaza igiena oculara.
Daca aveti copii, adolescenti care sunt purtatori de lentile de contact la inceput, lentilele de contact zilnice reprezinta solutia perfecta deoarece nu necesita intretinere si se poarta doar o singura data.

Flexibilitate/Purtare ocazionala

Daca, in general, purtati ochelari si doar, ocazional, purtati lentile de contact atunci cea mai buna alegere sunt lentilele de contact zilnice.
Pentru unele persoane purtatoare de ochelari de vedere de brand, ochelarii reprezinta si un accesoriu pe langa celelalte avnataje insa daca doriti sa purtati ochelari de soare sau daca sunteti o persoana activa care practica sport, atunci cel mai potrivit ar fi sa aveti ca alternativa lentilele de contact. Purtand lentile de contact la distante mai mari de timp, ocazional, este mai avantojos pentru dvs sa optati pentru lentilele zilnice care, dupa o singura purtare, se arunca si nu necesita ingrijire.

Lentile de contact zilnice

Lentile de contact zilnice, de unica folosinta sunt considerate cea mai sanatoasa alegere. Aceste lentile de contact asigura sanatate oculara maxima si nu necesita regim de intretinere deoarece se inlocuiesc in fiecare zi.
Este foarte important sa aveti recomandarea medicului oftalmolog inainte de a purta lentile de contact.
Intre precriptia pentru lentile de contact si prescriptia pentru ochelari este diferenta, uneori o diferenta destul de mare. De aceea, este foarte important ca prescriptia sa fie special pentru lentile de contact.

Lentile de contact saptamanale

Lentile de contact saptamanale ce se inlocuiesc la 2 saptamani. Aceste lentile de contact au o transmisibilitate a oxigenului crescuta, permitand o purtare prelungita si sanatate oculara optima.

Wednesday, February 9, 2011

Controlul oftalmologic special pentru lentile de contact - necesar!


De ce este important consultul oftalmologic?


Un consult oftalmologic periodic este recomandat tuturor persoanelor indiferent de varsta sau de starea de sanatate. In urma acestui consult, medicul oftalmolog face mult mai mult decat sa stabileasca o prescriptie pentru lentile de contact sau ochelari de vedere, el de asemenea urmareste aparitia altor probleme oculare.

Cine ar trebui sa mearga la medicul oftalmolog?


In principal persoanele cu probleme de vedere, pentru care este recomandat cel putin o data pe an un consult oftalmologic in vederea obtinerii unei prescriptii cat mai exacte si urmarirea evolutiei afectiunii. Consultul oftalmologic este recomandat si pentru copii, pentru a le asigura dezvoltarea corecta a vederii si pentru a prevenii sau detecta din timp problemele de vedere.

Vederea este strans legata de procesul de invatare. Copiii care au probleme de vedere sau nu pot interpreta corect ceea ce vad au frecvent probleme cu temele pentru acasa sau cu concentrarea la ore. De cele mai multe ori, copiii nu spun parintilor despre aceste probleme pentru ca nu le constientizeaza, de aceea este indicat un consult oftalmologic chiar si la o varsta frageda.

Ce probleme de vedere se pot detecta in urma unui consult oftalmologic?


Pe langa stabilirea unui diagnostic clar si recomandarea ochelarilor de vedere sau lentilelor de contact, medicul oftalmolog cauta si alte afectiuni care pot duce, in timp, la pierderea vederii.

Mai jos sunt cateva exemple in acest sens:

Eroare de refractie sau refractie defectuoasa– acesta afectiune este cel mai bine cunoscuta sub numele de astigmatism si se manifesta atunci cand razele luminoase nu se reunesc intr-un singur punct, pacientul avand o vedere deformata si neclara, atat de la departare cat si de la distanta.
Ambliopie - aceasta afectiune poarta si numele de „ochiul lenes” si este o boala a sistemului vizual caracterizata prin slabirea vederii. Cei care sufera de aceasta afectiune nu realizeaza ca nu vad bine cu un ochi, deoarece creierul percepe numai imaginile de la ochiului sanatos si le ignora pe cele de la ochiul bolnav. Copiii pot dezvolta aceasta fectiune inca de la nastere , pana la 6-7 ani si cu cat este mai repede depistata cu atat sansele de corectare sub mai ridicate. Daca este diagnosticata si tratata inaintea varstei de 7 ani, ambliopia poate fi reversibila.
Strabismul sau privirea incrucisata reprezinta o afectiune vizuala care defineste faptul ca ochii pacinetului nu au capacitatea de focaliza si procesa aceeiasi imagine in acelasi timp. Aceasta afectiune apare atunci cand musculatura oculara, care determina miscarea sincronizata a ochilor, nu mai functioneaza corect.
Probleme de focalizare
Alte probleme oculare care daca sunt detectate si diagnosticate la timp pot reduce riscul pierderii vederii.

Machiajul inainte sau dupa lentile??

Iata cateva sfaturi pentru persoanele care poarta lentile de contact, dar vor sa foloseasca si machiaj:

Lentilele de contact au prioritate si cand este vorba de machiaj, de aceea acestea trebuie aplicate primele si doar dupa aceea machiajul. Nu uitati sa va spalati bine pe maini inainte de manevrarea lentilelor, pentru a evita transferul de proteine, creme sau uleiuri pe lentilele de contact.
Folositi doar machiaj non-alergenic, pentru a evita aparitia iritatiilor.
Fardul de pleoape crema este mai potrivit decat cel sub forma de pudra, deoarece posibilitatea acestuia de a se depune pe lentile este mai mica decat in cazul fardului pudra.
Daca totusi preferati fardurile pudra, tineti ochii inchisi in momentul aplicarii si indepartati excesul de pudra cu o pensula.
Rimelul este recomandat a fi rezistent la apa si de buna calitate pentru a evita depunerea acestuia pe lentile in urma unei purtarii mai indelungate.
Evitati folosirea conturului pentru ochi deoarece acesta se poate depune pe lentilele de contact.
La sfarsitul zilei, lentilele au din nou prioritate. Indepartati lentilele de contact inainte sa va demachiati.

Nu imprumutati niciodata produsele cosmetice unei alte persoane si incercati sa le inlocuiti o data la 3 luni dupa desigilare.
Pentru mai multe detalii: Ghidul purtatorului de lentile de contact!