Wednesday, February 9, 2011

Controlul oftalmologic special pentru lentile de contact - necesar!


De ce este important consultul oftalmologic?


Un consult oftalmologic periodic este recomandat tuturor persoanelor indiferent de varsta sau de starea de sanatate. In urma acestui consult, medicul oftalmolog face mult mai mult decat sa stabileasca o prescriptie pentru lentile de contact sau ochelari de vedere, el de asemenea urmareste aparitia altor probleme oculare.

Cine ar trebui sa mearga la medicul oftalmolog?


In principal persoanele cu probleme de vedere, pentru care este recomandat cel putin o data pe an un consult oftalmologic in vederea obtinerii unei prescriptii cat mai exacte si urmarirea evolutiei afectiunii. Consultul oftalmologic este recomandat si pentru copii, pentru a le asigura dezvoltarea corecta a vederii si pentru a prevenii sau detecta din timp problemele de vedere.

Vederea este strans legata de procesul de invatare. Copiii care au probleme de vedere sau nu pot interpreta corect ceea ce vad au frecvent probleme cu temele pentru acasa sau cu concentrarea la ore. De cele mai multe ori, copiii nu spun parintilor despre aceste probleme pentru ca nu le constientizeaza, de aceea este indicat un consult oftalmologic chiar si la o varsta frageda.

Ce probleme de vedere se pot detecta in urma unui consult oftalmologic?


Pe langa stabilirea unui diagnostic clar si recomandarea ochelarilor de vedere sau lentilelor de contact, medicul oftalmolog cauta si alte afectiuni care pot duce, in timp, la pierderea vederii.

Mai jos sunt cateva exemple in acest sens:

Eroare de refractie sau refractie defectuoasa– acesta afectiune este cel mai bine cunoscuta sub numele de astigmatism si se manifesta atunci cand razele luminoase nu se reunesc intr-un singur punct, pacientul avand o vedere deformata si neclara, atat de la departare cat si de la distanta.
Ambliopie - aceasta afectiune poarta si numele de „ochiul lenes” si este o boala a sistemului vizual caracterizata prin slabirea vederii. Cei care sufera de aceasta afectiune nu realizeaza ca nu vad bine cu un ochi, deoarece creierul percepe numai imaginile de la ochiului sanatos si le ignora pe cele de la ochiul bolnav. Copiii pot dezvolta aceasta fectiune inca de la nastere , pana la 6-7 ani si cu cat este mai repede depistata cu atat sansele de corectare sub mai ridicate. Daca este diagnosticata si tratata inaintea varstei de 7 ani, ambliopia poate fi reversibila.
Strabismul sau privirea incrucisata reprezinta o afectiune vizuala care defineste faptul ca ochii pacinetului nu au capacitatea de focaliza si procesa aceeiasi imagine in acelasi timp. Aceasta afectiune apare atunci cand musculatura oculara, care determina miscarea sincronizata a ochilor, nu mai functioneaza corect.
Probleme de focalizare
Alte probleme oculare care daca sunt detectate si diagnosticate la timp pot reduce riscul pierderii vederii.

No comments:

Post a Comment