Thursday, February 17, 2011

Prescriptia de la medicul oftalmologic

Inainte de achizitionarea oricarui tip de lentile de contact este foarte important sa faceti un control oftalmologic pentru a determina afectiunea oculara dar si solutia pentru remedierea ei.
Prescriptia pentru lentile de contact se face de catre o persoana calificata: medic oftalmolog sau optometrist.
Cele mai des intalnite afectiuni oculare sunt: miopia, hipermetropia, astigmatismul si presbiopia. Fiecare dintre aceste afectiuni se corecteaza cu lentile de contact specifice.
Este foarte important ca prescriptia de la medicul oftalmolog sa fie special pentru lentile de contact!
In general la astigmatism si presbiopie precum si la dioptriile mai mari, prescriptia pentru ochelari de vedere difera semnificativ fata de prescriptia pentru lentile de contact.

Prescriptia oftalmologica si citirea ei corecta

Exemplu prescriptie:

Exemplul de mai sus este o prescriptie pentru ochelari de vedere. Diferenta intre prescriptia pentru ochelarii de vedere si prescriptia pentru lentile de contact tine de anumiti parametri intalniti la ochelari spre deosebire de lentile si invers. Vom explica in cele ce urmeaza, toate abrevierile intalnite in prescriptia de mai sus.
* D.V. este o abreviere pentru "vederea la distanta". Aceasta arata partea din reteta destinata in primul rand pentru corectia vederii la distanta.In cazul unei lentile bifocale de la ochelarii de vedere, aceasta indica partea de sus din lentila.
* N.V. este o abreviere pentru "vederea la apropiere". Acest lucru poate reprezenta reteta doar pentru imbunatatirea vederii la apropiere ("pentru citit"). Unele tipuri de prescripţie utilizeaza "ADD" în loc de "NV" intr-o singura casuta pentru a indica puterea de refracţie suplimentara ce trebuie adaugate, la sfera, pentru fiecare ochi.
* O.D. este o abreviere pentru "Dexter Oculus", din limba latina, pentru "ochiul drept".
* O.S. este o abreviere pentru "Oculus sinister", din limba latina, pentru "ochiul stang".
* O.U. este o abreviere pentru "uterque oculi", din limba latina, pentru "ambi ochi".
* SPHERICAL sau SPH O corecţie sferica corecteaza o eroare de refractie a ochiului, cu o singura putere de refracţie, convergenta sau divergenta.
* CYLINDRICAL sau CYLO corecţie cilindrica corecteaza o eroare de refracţie, provocata de astigmatism, prin adaugarea sau scaderea de putere cilindrica, intr-un meridian specificat de axa prescrisa.
* Axa indică unghiul, in grade, al uneia dintre cele doua meridiane majore in care se inscrie puterea cilindrica. Axa se masoara pe un semicerc imaginar cu o baza orizontala care incepe cu gradul 0 în dreptul orei 3 (sau dinspre est) si creste la 180 de grade in sens contrar acelor de ceasornic.
* PD este distanta dintre pupile, sau distanta pupilara, de obicei, in milimetri, si daca prescriptia este pentru lentile bifocale sau lentile progresive se scriu ca doua valori - acestea sunt distantele pupilare pentru lentile superioare si inferioare. Acestea difera datorită convergentei pupilare atunci cand privim la obiectele din apropiere.

Prescriptia pentru lentile de contact, dupa cum am mentionat, nu difera semnificativ fata de cea pentru ochelari de vedere. De multe ori, oftalmologii au aceeasi prescriptie pentru ambele cazuri.
Parametri lentilelor de contact in plus fata de ochelari sunt:
raza de curbura si diametru.

Exemplu prescriptie lentile de contact (colorate):

Tuesday, February 15, 2011

Senzatia de ochi uscati


In primul rand, trebuie specificat faptul ca aceasta afectiune nu apare doar la persoanele purtatoare de lentile de contact, ci si la persoanele care nu au probleme de vedere dar care au un film lacrimal mai slab dezvoltat.

Primul pas care trebuie facut este un consult la medicul oftalmolog pentru a stabili cauzele senzatia de ochi uscati caci medicul oftalmolog va poate recomanda cel mai bun tratament pentru aceasta afectiune.

Senzati de ochi uscati poate sa apara in urmatoare situatii:


Folosirea unor lentile de contact nepotrivite:

Lentilele de contact din silicon hidrogel sunt cele mai noi aparute pe piata, care permit o mai mare permeabilitate a oxigenului la nivelul lentilei, lucru care permite ochiului sa respire in mod natural.
Celor care sufera de senzatia de ochi uscati trebuie sa fie foarte atenti la continutul de apa pe care il au lentile. Un continut mai mare de apa nu inseamna ca ochiul o sa fie hidratat, ci din contra ca o se deshidrateze mai repede.

Pentru a intelege mai bine acest fenomen, trebuie sa intelegem cum functioneaza lentila din silicon hidrogel. Siliconul este cel care confera permeabilitate oxigenului si hidrogelul este cel care permite ochiului sa isi pastreze hidratarea. Hidrogelul este un material hidrofil (care absoarbe apa in mare cantitate) si o lentila care are un continut mare de apa, in momentul in care isi pierde din proprietatile intiale cu ajutorul hidrogelului extrage apa sau umiditatea din mediul inconjurator, si anume din ochi, pentru a se rehidrata. Din aceasta cauza lentila isi va pastra continutul initial de apa, dar ochii dvs isi pierd din umiditate, aparand senzatia de ochi uscati.

Avand in vedere cele mentionate mai sus, pentru persoanele cu senzatia de ochi uscati sunt recomandate lentilele cu un continut mai mic de apa.

Alte cauze:

Nu trebuie sa scapam din vedere faptul ca senzatia de ochi uscati nu apare neaparat din cauza lentilelor de contact. Daca purtatorul de lentile lucreaza sau traieste intr-un mediu care ii cere sa isi desfasoare activitatea in fata calculatorului sau intr-un mediu cu aer conditionat, si in aceasta situatie ochii tind sa isi piarda din umiditatea specifica si sa devina mai uscati.
Acest lucru se intampla deoare cand petrecem mult timp in fata computerului nu mai clipim atat de des cat ar trebui, ochii devenind mai sensibili si mai predispusi la aceasta afectiune. Pe langa aceasta, prezenta aerului conditionat in incapere nu face altceva decat sa agraveze senzatia de ochi uscati, deoarece aparatele de aer conditionat nu pastreaza umiditatea naturala a aerului, ci il usuca.

Recomandare:

Uneori senzatia de ochi uscati poate fi remediata cu ajutorul picaturilor oftalmice sau a lacrimilor artificiale. Acestea actioneaza ca un lubrifiant la nivelul ochilor, dar efectul lor este pe termen scurt de aceea se recomanda utilizarea acestora de mai multe ori pe zi.
Daca aceasta afectiune persista, pacientul trebuie sa se prezinte la medicul oftalmolog pentru consultatie, acesta putandu-i oferi si alte solutii la aceasta problema, cum ar fi: vitaminele oculare sau schimbarea lentilelor de contact.


Pentru a intra in optica click AICI