Tuesday, February 15, 2011

Senzatia de ochi uscati


In primul rand, trebuie specificat faptul ca aceasta afectiune nu apare doar la persoanele purtatoare de lentile de contact, ci si la persoanele care nu au probleme de vedere dar care au un film lacrimal mai slab dezvoltat.

Primul pas care trebuie facut este un consult la medicul oftalmolog pentru a stabili cauzele senzatia de ochi uscati caci medicul oftalmolog va poate recomanda cel mai bun tratament pentru aceasta afectiune.

Senzati de ochi uscati poate sa apara in urmatoare situatii:


Folosirea unor lentile de contact nepotrivite:

Lentilele de contact din silicon hidrogel sunt cele mai noi aparute pe piata, care permit o mai mare permeabilitate a oxigenului la nivelul lentilei, lucru care permite ochiului sa respire in mod natural.
Celor care sufera de senzatia de ochi uscati trebuie sa fie foarte atenti la continutul de apa pe care il au lentile. Un continut mai mare de apa nu inseamna ca ochiul o sa fie hidratat, ci din contra ca o se deshidrateze mai repede.

Pentru a intelege mai bine acest fenomen, trebuie sa intelegem cum functioneaza lentila din silicon hidrogel. Siliconul este cel care confera permeabilitate oxigenului si hidrogelul este cel care permite ochiului sa isi pastreze hidratarea. Hidrogelul este un material hidrofil (care absoarbe apa in mare cantitate) si o lentila care are un continut mare de apa, in momentul in care isi pierde din proprietatile intiale cu ajutorul hidrogelului extrage apa sau umiditatea din mediul inconjurator, si anume din ochi, pentru a se rehidrata. Din aceasta cauza lentila isi va pastra continutul initial de apa, dar ochii dvs isi pierd din umiditate, aparand senzatia de ochi uscati.

Avand in vedere cele mentionate mai sus, pentru persoanele cu senzatia de ochi uscati sunt recomandate lentilele cu un continut mai mic de apa.

Alte cauze:

Nu trebuie sa scapam din vedere faptul ca senzatia de ochi uscati nu apare neaparat din cauza lentilelor de contact. Daca purtatorul de lentile lucreaza sau traieste intr-un mediu care ii cere sa isi desfasoare activitatea in fata calculatorului sau intr-un mediu cu aer conditionat, si in aceasta situatie ochii tind sa isi piarda din umiditatea specifica si sa devina mai uscati.
Acest lucru se intampla deoare cand petrecem mult timp in fata computerului nu mai clipim atat de des cat ar trebui, ochii devenind mai sensibili si mai predispusi la aceasta afectiune. Pe langa aceasta, prezenta aerului conditionat in incapere nu face altceva decat sa agraveze senzatia de ochi uscati, deoarece aparatele de aer conditionat nu pastreaza umiditatea naturala a aerului, ci il usuca.

Recomandare:

Uneori senzatia de ochi uscati poate fi remediata cu ajutorul picaturilor oftalmice sau a lacrimilor artificiale. Acestea actioneaza ca un lubrifiant la nivelul ochilor, dar efectul lor este pe termen scurt de aceea se recomanda utilizarea acestora de mai multe ori pe zi.
Daca aceasta afectiune persista, pacientul trebuie sa se prezinte la medicul oftalmolog pentru consultatie, acesta putandu-i oferi si alte solutii la aceasta problema, cum ar fi: vitaminele oculare sau schimbarea lentilelor de contact.


Pentru a intra in optica click AICI

No comments:

Post a Comment