Thursday, February 17, 2011

Prescriptia de la medicul oftalmologic

Inainte de achizitionarea oricarui tip de lentile de contact este foarte important sa faceti un control oftalmologic pentru a determina afectiunea oculara dar si solutia pentru remedierea ei.
Prescriptia pentru lentile de contact se face de catre o persoana calificata: medic oftalmolog sau optometrist.
Cele mai des intalnite afectiuni oculare sunt: miopia, hipermetropia, astigmatismul si presbiopia. Fiecare dintre aceste afectiuni se corecteaza cu lentile de contact specifice.
Este foarte important ca prescriptia de la medicul oftalmolog sa fie special pentru lentile de contact!
In general la astigmatism si presbiopie precum si la dioptriile mai mari, prescriptia pentru ochelari de vedere difera semnificativ fata de prescriptia pentru lentile de contact.

Prescriptia oftalmologica si citirea ei corecta

Exemplu prescriptie:

Exemplul de mai sus este o prescriptie pentru ochelari de vedere. Diferenta intre prescriptia pentru ochelarii de vedere si prescriptia pentru lentile de contact tine de anumiti parametri intalniti la ochelari spre deosebire de lentile si invers. Vom explica in cele ce urmeaza, toate abrevierile intalnite in prescriptia de mai sus.
* D.V. este o abreviere pentru "vederea la distanta". Aceasta arata partea din reteta destinata in primul rand pentru corectia vederii la distanta.In cazul unei lentile bifocale de la ochelarii de vedere, aceasta indica partea de sus din lentila.
* N.V. este o abreviere pentru "vederea la apropiere". Acest lucru poate reprezenta reteta doar pentru imbunatatirea vederii la apropiere ("pentru citit"). Unele tipuri de prescripţie utilizeaza "ADD" în loc de "NV" intr-o singura casuta pentru a indica puterea de refracţie suplimentara ce trebuie adaugate, la sfera, pentru fiecare ochi.
* O.D. este o abreviere pentru "Dexter Oculus", din limba latina, pentru "ochiul drept".
* O.S. este o abreviere pentru "Oculus sinister", din limba latina, pentru "ochiul stang".
* O.U. este o abreviere pentru "uterque oculi", din limba latina, pentru "ambi ochi".
* SPHERICAL sau SPH O corecţie sferica corecteaza o eroare de refractie a ochiului, cu o singura putere de refracţie, convergenta sau divergenta.
* CYLINDRICAL sau CYLO corecţie cilindrica corecteaza o eroare de refracţie, provocata de astigmatism, prin adaugarea sau scaderea de putere cilindrica, intr-un meridian specificat de axa prescrisa.
* Axa indică unghiul, in grade, al uneia dintre cele doua meridiane majore in care se inscrie puterea cilindrica. Axa se masoara pe un semicerc imaginar cu o baza orizontala care incepe cu gradul 0 în dreptul orei 3 (sau dinspre est) si creste la 180 de grade in sens contrar acelor de ceasornic.
* PD este distanta dintre pupile, sau distanta pupilara, de obicei, in milimetri, si daca prescriptia este pentru lentile bifocale sau lentile progresive se scriu ca doua valori - acestea sunt distantele pupilare pentru lentile superioare si inferioare. Acestea difera datorită convergentei pupilare atunci cand privim la obiectele din apropiere.

Prescriptia pentru lentile de contact, dupa cum am mentionat, nu difera semnificativ fata de cea pentru ochelari de vedere. De multe ori, oftalmologii au aceeasi prescriptie pentru ambele cazuri.
Parametri lentilelor de contact in plus fata de ochelari sunt:
raza de curbura si diametru.

Exemplu prescriptie lentile de contact (colorate):

No comments:

Post a Comment